NO GI TRAINING

Het belang van training met en zonder gi (pak) is een onderwerp van veel discussie in de BJJ gemeenschap. Wij zijn van mening dat beide zijn nodig om een beoefenaar met goede vaardigheden te ontwikkelen. Het gebrek aan wrijving dat de gi veroorzaakt zorgt wel voor een hele andere ervaring bij het trainen zonder pak. Hoewel dit het ontsnappen uit posities makkelijker maakt, zijn de transities sneller en is het afmaken van submissies moeilijker wat de beoefenaar dwingt om hele andere set problemen op te lossen.

SUBMISSION GRAPPLING

Sinds de originele ‘no rules' wedstrijden van 20e eeuw Brazilië zijn er veel experimenten geweest met verschillende wedstrijdvormen. Veruit de meest populaire vorm in de Jiu Jitsu gemeenschap is op dit moment het 'submission grappling'. Hoewel dit sterk beïnvloed is door Braziliaans Jiu Jitsu moedigt deze vorm gebruik van technieken uit verschillende worstelstijlen aan. Omdat er geen gi gedragen wordt spelen snelheid en atletisch vermogen een grotere rol in de wedstrijden, wat het spectaculairder maakt om te zien. De populariteit van deze wedstrijdvorm blijft gestaag groeien met de opkomst van 'sub-only' wedstrijden, waar punten geen rol spelen en wedstrijden alleen beslist kunnen worden door een submissie.

De meeste No Gi Lessen van BJJ Leiden zijn gewijd aan het beoefenen van de moderne sport van Submission Grappling.

//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2020/10/nogi-09-3.jpg

VALE TUDO

Meer recent heeft de herintroductie van slaan met de vlakke hand in ‘Combat Jiu Jitsu’ de kunst weer een stap dichter gebracht bij zijn originele bron, Vale Tudo. Het was tijdens deze ‘no-holds-barred’ gevechten dat Braziliaans Jiu Jitsu zijn effectiviteit aan de wereld liet zien. Het old school format van geen regels en geen tijdslimiet paste perfect bij de methodische positionele strategie van het Braziliaans Jiu Jitsu. De afwezigheid van handschoenen en hand bescherming bleek een enorm nadeel voor de vechtkunsten als boksen en kickboksen, en het gebrek aan rondes en een tijdslimiet hielp de meer agressieve en explosieve stijlen ook niet. De strategie was eenvoudig, controleer je tegenstander en put hem uit terwijl je gestaag werkt naar een beëindiging van het gevecht door een submissie.

Elke laatste donderdag van de maand oefenen we deze originele Vale Tudo strategieën. Wat als een tegenstander je kan slaan of kopstoten? Hoe zit het met knieën, stampen en schoppen als je op de grond ligt? Op welke manier kan je vermijden dat een agressieve (kick)bokser je kan raken, en hoe krijg je deze naar de grond gewerkt? Deze strategieën zijn de grondbeginselen en hiermee ook het geheim van het succes van Braziliaans Jiu Jitsu als vechtkunst.

//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2020/09/VTN-09-2-1.jpg
DAG TIJD LES
Dinsdag 20:00 - 21:30 BJJ (No Gi Fundamentals - Alle Niveaus)
Donderdag 20:00 - 21:30 BJJ (No Gi - Alle Niveaus)
Laatste donderdag vd maand 20:00 - 21:30 Vale Tudo Avond (Alle Niveaus)

Geschreven door: Russ Homer
Vertaling: Arjan Assink