DE EVOLUTIE VAN JIU JITSU
Braziliaans Jiu Jitsu heeft zijn oorsprong in de Vale Tudo wedstrijden. Generaties lang gingen vertegenwoordigers van het Jiu Jitsu de strijd aan in deze vaak brute “no holds barred” wedstrijden. Uiteindelijk, toen de effectiviteit van de stijl buiten kijf stond, begon de Braziliaanse Jiu Jitsu community inwaarts te kijken.
Recentelijk is de moderne wedstrijdvorm van BJJ enorm gegroeid in populariteit. Er is nu een breed palet van verschillende wedstrijd formaten beschikbaar waar de moderne beoefenaar zich aan kan wagen, iedere met zijn eigen door ontwikkelingen van tactieken en technieken, doordat deelnemers binnen de regels van het spel nieuwe manieren vinden om hun tegenstanders te slim af te zijn.
Hier kleeft echter ook een nadeel aan. De immer toenemende groei in vertakkingen, zorgen ook voor verdeeldheid binnen de sport. Grote zorgen worden vooral geuit door de “old school” van Jiu Jitsu. Zij zijn van mening dat de kunst zijn effectiviteit als gevechtskunst verliest doordat het gebrek aan stoten en trappen het ontwikkelen van technieken stimuleert die minder geschikt zijn voor in een echt gevecht. Het tegenargument van de “new school” is dat de moderne beoefenaar zoveel beter is dan die van de afgelopen decennia, vanwege de moderne technieken en tactieken, omdat deze zijn ontwikkeld om te werken tegen andere beoefenaars van het hoogste niveau.
Deze discussie woed al jaren, en zorgt voor steeds meer verdeeldheid.
New School of Old School?
Wedstrijden of zelfverdediging?
Punten of submission only?
To gi or not to gi?
Wat er in de praktijk gebeurd is, met de tijd, is dat de context waarin Jiu Jitsu wordt beoefend is verandert. “Old School” technieken zijn volledig ontworpen met stoten en trappen in gedachte. Met de moderne BJJ regels is dat niet van toepassing. Hier wordt geconcentreerd op het verslaan van andere atleten op hoog niveau in een grappling wedstrijd. Het afrekenen van technieken op het niet werken in een context waar ze niet voor zijn ontwikkeld is onlogisch.
De realiteit is, of de context wedstrijden of vechten is, het doel van Jiu Jitsu blijft hetzelfde: overleven, controleren en uiteindelijk onderwerpen. De techieken zijn misschien net iets anders, maar de concepten blijven hetzelfde en de principes blijven constant. Hier vinden we de stijlen elkaar. Wedstrijden of zelfverdediging? Vechten of grappling? Gi of geen gi?
In werkelijkheid zijn die allemaal aspecten van dezelfde kunst. In plaats van volledig los van elkaar kunnen we ze zien als een verschillende problemen opgelost met de kunst en wetenschap van het Jiu Jitsu.
RICKSON GRACIE
Een onderliggend principe van Gracie Jiu Jitsu is dat alle technieken effectief moeten zijn voor alle beoefenaars, ongeacht hun grootte of atletisch vermogen. Deze behoefte aan functionaliteit leidde tot de ontwikkeling van een eenvoudige en methodische aanpak die zich richt op het efficiënte toepassing van de basisprincipes.
Rickson Gracie heeft zijn leven gewijd aan het verbeteren van de efficiëntie van die basics. Tijdens het lesgeven demonstreert hij een breed begrip van de principes en concepten achter de technieken. De exacte toepassing van deze principes is vaak zo minimaal dat ze lastig te zien zijn, en gevoeld moeten worden om ze te waarderen. Dit past perfect bij zijn holistische aanpak van de kunst. Rickson benadrukt het belang van ontspannen en kalm blijven onder druk. Op deze manier kan de beoefenaar zich bewust zijn van de bewegingen van zijn tegenstander, en hierin meebewegen in plaats van er tegenin gaan. Het doel is niet om Jiu Jitsu te doen, maar om Jiu Jitsu te voelen.
ONZE BENADERING VAN JIU JITSU
Bij BJJ Leiden richten we ons op het bouwen van een solide basis voor iedere beoefenaar, gebaseerd op deze fundamentele technieken en concepten zoals onderwezen door Rickson Gracie. De student kan op deze basis naar eigen inzicht een persoonlijke stijl bouwen die gebruik maakt van de meest moderne technieken en tactieken.
Geschreven door: Russ Homer
Vertaling: Arjan Assink