BRAZILIAANS JIU JITSU LESSEN

Alle lessen beginnen met een korte warming-up, gevolgd door een technische training en vervolgens een reeks geisoleerde oefeningen gebaseerd op de technieken die die dag zijn geleerd. Deze oefeningen spelen een belangrijke rol in het BJJ. Het is belangrijk dat leerlingen de technieken onder druk en met weerstand kunnen toepassen. Het gevoel voor structuur, gewichtsverdeling en timing kan alleen ontwikkelt worden door oefening met een tegenwerkende partner. De les sluit af met "rollen", waarbij de nadruk op persoonlijke feedback en tips voor ontwikkeling ligt.

//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2017/06/BJJ-09-1.jpg

GI & NO GI LESSEN

De 'kimono' of 'gi' is het officiele Jiu Jitsu uniform. Het bestaat uit een jas, broek en band en is ontworpen om de zware training aan te kunnen. Het belang van training met en zonder gi (pak) is een onderwerp van veel discussie in de BJJ gemeenschap. Wij zijn van mening dat beide zijn nodig om een beoefenaar met goede vaardigheden te ontwikkelen. Het gebrek aan wrijving dat de gi veroorzaakt zorgt wel voor een hele andere ervaring bij het trainen zonder pak. Hoewel dit het ontsnappen uit posities makkelijker maakt, zijn de transities sneller en is het afmaken van submissies moeilijker wat de beoefenaar dwingt om hele andere set problemen op te lossen.

//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2020/10/nogi-09.jpg

PROGRESSIEVE LESSEN (Alle Niveaus)

Bij BJJ Leiden streven we ernaar om elke student een solide basis van zowel kennis als vaardigheid te beiden, opgebouwed rond beproefde fundamentele technieken en concepten. Deze basisprincipes overstijgen de verschillende toepassingen van de kunst, of het gaat om sport, zelfverdediging, grappling of in een gevecht. Op deze basis kan iedere student zijn eigen "game" bouwen, met de nieuwste technieken en tactieken die de kunst biedt.

Lessen bij BJJ Leiden volgen een gestructureerd plan met elke week een andere positie. De dagelijkse lessen bouwen dan gedurende de week op elkaar voort, aan het begin van de week wordt de basis gelegd waarop de rest van de week wordt gebouwd. Deze benadering geeft de beginner de waardevolle basis die ze nodig hebben om de positie te begrijpen en om op voort te bouwen in de volgende lessen, terwijl de meer ervaren beoefenaar de kans krijgt om niet alleen te oefenen wat ze hebben geleerd, maar ook om hun kennis te vergroten.  Op deze manier kan iedereen van alle niveaus profiteren van alle lessen.

BEGINNERSPROGRAMMA 

We zijn ons ervan bewust dat beginnen met Jiu Jitsu behoorlijk intimiderend kan zijn. Met dit in het achterhoofd hebben we een speciaal programma ontwikkeld dat erop gericht is om op een gemakkelijke manier kennis te maken met elke positie en de technieken en tactieken die daarbij horen.

Het beginnersprogramma zelf bestaat uit 12 wekelijkse lessen die over een cursus van ongeveer 3 maanden lopen. Het programma is geenszins verplicht voor beginners en deelnemers zijn vrij om deel te nemen aan de lessen ‘alle niveaus’ wanneer ze maar willen.

//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2021/06/LSD-II-5.jpg
//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2021/06/LSD-II-8.jpg

VRIJDAGAVOND LES

De laatste avondsessie van de week is gereserveerd voor drillen (oefeningen) en sparren. Deze intensievere les begint met de gelegenheid om technieken van de week te oefenen met een coöperatieve partner. Dit wordt dan gevolgd door een aantal gerichte positionele sparringrondes die zijn bedoeld om de tactiek en het oplossen van problemen te verbeteren. De sessie eindigt, zoals altijd, met 30 minuten vrij sparren om het weekend te beginnen.

ZONDAG SESSIE

De belangrijkste factor in de ontwikkeling van een student, is tijd op de mat. Naast de reguliere lessen geloven wij dat het waardevol is om vrije, ongestructureerde tijd op de mat te bieden, waarin iedereen zich kan concentreren waar wat hun persoonlijk voorkeur is. Dit is een uitstekende gelegenheid om de technieken te herhalen die tijdens de lessen zijn behandeld, advies te vragen aan mensen met meer ervaring, of om simpelweg "te rollen" (sparren).

Het verzoek is of iedereen zowel een gi als een rashguard of t-shirt mee wil nemen naar de zondag sessie.

De zondag sessie is gratis voor leden en is dus niet inbegrepen in de maandelijkse contributie.

YOGA FOR BJJ

Yoga en Jiu Jitsu vullen elkaar perfect aan. Hoe helpt yoga precies bij BJJ-prestaties?

Blessurepreventie: Besteed meer tijd op de mat en minder tijd aan blessures.
Flexibiliteit: vermogen om spieren en gewrichten te bewegen door hun volledige bewegingsbereik.
Adem en focus: Ademhaling beïnvloedt het zenuwstelsel en beïnvloedt dus de focus.

De Yoga for BJJ sessie wordt geleid door Thom Winterink. Thom is een gecertificeerde Yoga for BJJ instructeur en een Jiu Jitsu paarse band.

De Yoga for BJJ sessie is gratis voor leden en is dus niet inbegrepen in de maandelijkse contributie.

//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2022/08/yoga-1.jpg
//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2022/08/yoga-2.jpg

LESROOSTER

TIJD LES
MAANDAG 20:00 - 21:30 BJJ Gi - Alle Niveaus
DINSDAG 19:00 - 20:00 BJJ Beginnersprogramma
20:00 - 21:30 BJJ No Gi - Alle Niveaus
WOENSDAG 18:45 - 19:30 Yoga for BJJ
20:00 - 21:30 BJJ Gi - Alle Niveaus
DONDERDAG 20:00 - 21:30 BJJ No Gi - Alle Niveaus
VRIJDAG 20:00 - 21:30 BJJ Gericht sparren - Alle Niveaus
ZONDAG 11:00 - 13:00 Zondag Sessie

Geschreven door: Russ Homer
Vertaling: Arjan Assink