BRAZILIAANS JIU JITSU LESSEN

Alle lessen beginnen met een korte warming-up, gevolgd door een technische training en vervolgens een reeks geisoleerde oefeningen gebaseerd op de technieken die die dag zijn geleerd. Deze oefeningen spelen een belangrijke rol in het BJJ. Het is belangrijk dat leerlingen de technieken onder druk en met weerstand kunnen toepassen. Het gevoel voor structuur, gewichtsverdeling en timing kan alleen ontwikkelt worden door oefening met een tegenwerkende partner. De les sluit af met "rollen", waarbij de nadruk op persoonlijke feedback en tips voor ontwikkeling ligt.

//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2017/06/BJJ-09-1.jpg

GI & NO GI LESSEN

De 'kimono' of 'gi' is het officiele Jiu Jitsu uniform. Het bestaat uit een jas, broek en band en is ontworpen om de zware training aan te kunnen. Het belang van training met en zonder gi (pak) is een onderwerp van veel discussie in de BJJ gemeenschap. Wij zijn van mening dat beide zijn nodig om een beoefenaar met goede vaardigheden te ontwikkelen. Het gebrek aan wrijving dat de gi veroorzaakt zorgt wel voor een hele andere ervaring bij het trainen zonder pak. Hoewel dit het ontsnappen uit posities makkelijker maakt, zijn de transities sneller en is het afmaken van submissies moeilijker wat de beoefenaar dwingt om hele andere set problemen op te lossen.

//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2020/10/nogi-09.jpg

FOUNDATION LESSEN

Bij BJJ Leiden streven we ernaar om elke student een solide basis van zowel kennis als vaardigheid te beiden, opgebouwed rond beproefde fundamentele technieken en concepten. Deze technieken overstijgen de verschillende toepassingen van de kunst, of het gaat om sport, zelfverdediging, grappling of in een gevecht. Op deze basis kan iedere student zijn eigen "game" bouwen, met de nieuwste technieken en tactieken die de kunst biedt.

Hoewel de foundation lessen zijn ontworpen met beginners in gedachten, kunnen alle niveaus hiervan profiteren en dus regelmatig deelnemen.

ZONDAG SESSIE

De belangrijkste factor in de ontwikkeling van een student, is tijd op de mat. Naast de reguliere lessen geloven wij dat het waardevol is om vrije, ongestructureerde tijd op de mat te bieden, waarin iedereen zich kan concentreren waar wat hun persoonlijk voorkeur is. Dit is een uitstekende gelegenheid om de technieken te herhalen die tijdens de lessen zijn behandeld, advies te vragen aan mensen met meer ervaring, of om simpelweg "te rollen" (sparren).

Het verzoek is of iedereen zowel een gi als een rashguard of t-shirt mee wil nemen naar de zondag sessie.

De zondag sessie is gratis voor leden en is dus niet inbegrepen in de maandelijkse contributie.

WORKSHOPS

Naast onze standaard lessen organiseren we ook regelmatig gastdocenten, workshops en seminars voor onze leden.

ZELFVERDEDIGING WORKSHOP VOOR VROUWEN

Jiu Jitsu is al sinds 1910 betrokken bij het gevecht om rechten voor vrouwen, vanaf het moment dat de Suffragette beweging in het Verenigd Koninkrijk de technieken gebruikte om zichzelf te verweren tegen arrestatie tijdens de campagne voor hun stemrecht. De aard van Jiu Jitsu als defensieve kunst betekent dat de techniek gebruikt kan worden voor veel verschillende situaties, variërend van het irritante en dagelijkse situaties zoals een vervelende dronken vriend of collega op een feestje tot het veel ernstigere en levensbedreigende situaties.

De zelfverdediging workshop voor vrouwen is niet allen voor onze vrouwelijke leden. De mannelijke leden zijn ook welkom om hun partners, vrienden of familieleden mee te nemen, zodat ook zij kunnen leren hoe Jiu Jitsu kan worden toegepast in zelfverdedigingssituaties waar specifiek vrouwen mee te maken hebben.

//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2020/09/LSD-09-1-1.jpg
//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2021/06/LSD-II-5.jpg

VALE TUDO AVOND

Brazilian Jiu Jitsu heeft zijn wortels in 'Vale Tudo' competitie. Het was tijdens deze ‘no-holds-barred’ gevechten dat Braziliaans Jiu Jitsu zijn effectiviteit aan de wereld liet zien. Het old school format van geen regels en geen tijdslimiet paste perfect bij de methodische positionele strategie van het Braziliaans Jiu Jitsu. De afwezigheid van handschoenen en hand bescherming bleek een enorm nadeel voor de vechtkunsten als boksen en kickboksen, en het gebrek aan rondes en een tijdslimiet hielp de meer agressieve en explosieve stijlen ook niet. De strategie was eenvoudig, controleer je tegenstander en put hem uit terwijl je gestaag werkt naar een beëindiging van het gevecht door een submissie.

Op Vale Tudo-avond oefenen we deze originele Vale Tudo strategieën. Wat als een tegenstander je kan slaan of kopstoten? Hoe zit het met knieën, stampen en schoppen als je op de grond ligt? Op welke manier kan je vermijden dat een agressieve (kick)bokser je kan raken, en hoe krijg je deze naar de grond gewerkt? Deze strategieën zijn de grondbeginselen en hiermee ook het geheim van het succes van Braziliaans Jiu Jitsu als vechtkunst.

LESROOSTER

DAG TIJD LES
Maandag 19:00 - 20:00 Takedown Les
20:00 - 21:30 BJJ (Gi - Alle Niveaus)
Dinsdag 20:00 - 21:30 BJJ (No Gi Fundamentals - Alle Niveaus)
Woensdag 20:00 - 21:30 BJJ (Gi Fundamentals - Alle Niveaus)
Donderdag 20:00 - 21:30 BJJ (No Gi - Alle Niveaus)
Vrijdag 20:00 - 21:30 BJJ (Gi - Alle Niveaus)
Zondag 11:00 - 13:00 Zondag Sessie

Geschreven door: Russ Homer
Vertaling: Arjan Assink