BRAZILIAANS JIU JITSU LESSEN

Alle lessen beginnen met een korte warming-up, gevolgd door een technische training en vervolgens een reeks geisoleerde oefeningen gebaseerd op de technieken die die dag zijn geleerd. Deze oefeningen spelen een belangrijke rol in het BJJ. Het is belangrijk dat leerlingen de technieken onder druk en met weerstand kunnen toepassen. Het gevoel voor structuur, gewichtsverdeling en timing kan alleen ontwikkelt worden door oefening met een tegenwerkende partner. De les sluit af met "rollen", waarbij de nadruk op persoonlijke feedback en tips voor ontwikkeling ligt.

//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2017/06/BJJ-09-1.jpg

GI & NO GI LESSEN

De 'kimono' of 'gi' is het officiele Jiu Jitsu uniform. Het bestaat uit een jas, broek en band en is ontworpen om de zware training aan te kunnen. Het belang van training met en zonder gi (pak) is een onderwerp van veel discussie in de BJJ gemeenschap. Wij zijn van mening dat beide zijn nodig om een beoefenaar met goede vaardigheden te ontwikkelen. Het gebrek aan wrijving dat de gi veroorzaakt zorgt wel voor een hele andere ervaring bij het trainen zonder pak. Hoewel dit het ontsnappen uit posities makkelijker maakt, zijn de transities sneller en is het afmaken van submissies moeilijker wat de beoefenaar dwingt om hele andere set problemen op te lossen.

//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2020/10/nogi-09.jpg

PROGRESSIEVE LESSEN

Bij BJJ Leiden streven we ernaar om elke student een solide basis van zowel kennis als vaardigheid te beiden, opgebouwed rond beproefde fundamentele technieken en concepten. Deze basisprincipes overstijgen de verschillende toepassingen van de kunst, of het gaat om sport, zelfverdediging, grappling of in een gevecht. Op deze basis kan iedere student zijn eigen "game" bouwen, met de nieuwste technieken en tactieken die de kunst biedt.

Lessen bij BJJ Leiden volgen een gestructureerd plan met elke week een andere positie. De dagelijkse lessen bouwen dan gedurende de week op elkaar voort, aan het begin van de week wordt de basis gelegd waarop de rest van de week wordt gebouwd. Deze benadering geeft de beginner de waardevolle basis die ze nodig hebben om de positie te begrijpen en om op voort te bouwen in de volgende lessen, terwijl de meer ervaren beoefenaar de kans krijgt om niet alleen te oefenen wat ze hebben geleerd, maar ook om hun kennis te vergroten.  Op deze manier kan iedereen van alle niveaus profiteren van alle lessen.

VRIJDAGAVOND LES

De laatste avondsessie van de week is gereserveerd voor drillen (oefeningen) en sparren. Deze intensievere les begint met de gelegenheid om technieken van de week te oefenen met een coöperatieve partner. Dit wordt dan gevolgd door een aantal gerichte positionele sparringrondes die zijn bedoeld om de tactiek en het oplossen van problemen te verbeteren. De sessie eindigt, zoals altijd, met 30 minuten vrij sparren om het weekend te beginnen.

ZONDAG SESSIE

De belangrijkste factor in de ontwikkeling van een student, is tijd op de mat. Naast de reguliere lessen geloven wij dat het waardevol is om vrije, ongestructureerde tijd op de mat te bieden, waarin iedereen zich kan concentreren waar wat hun persoonlijk voorkeur is. Dit is een uitstekende gelegenheid om de technieken te herhalen die tijdens de lessen zijn behandeld, advies te vragen aan mensen met meer ervaring, of om simpelweg "te rollen" (sparren).

Het verzoek is of iedereen zowel een gi als een rashguard of t-shirt mee wil nemen naar de zondag sessie.

De zondag sessie is gratis voor leden en is dus niet inbegrepen in de maandelijkse contributie.

YOGA FOR BJJ

Yoga en Jiu Jitsu vullen elkaar perfect aan. Hoe helpt yoga precies bij BJJ-prestaties?

Blessurepreventie: Besteed meer tijd op de mat en minder tijd aan blessures.
Flexibiliteit: vermogen om spieren en gewrichten te bewegen door hun volledige bewegingsbereik.
Adem en focus: Ademhaling beïnvloedt het zenuwstelsel en beïnvloedt dus de focus.

De Yoga for BJJ sessie wordt geleid door Thom Winterink. Thom is een gecertificeerde Yoga for BJJ instructeur en een Jiu Jitsu paarse band.

De Yoga for BJJ sessie is gratis voor leden en is dus niet inbegrepen in de maandelijkse contributie.

//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2022/08/yoga-1.jpg
//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2022/08/yoga-2.jpg

Naast onze standaard lessen organiseren we ook regelmatig gastdocenten, workshops en seminars voor onze leden.

ZELFVERDEDIGING WORKSHOP VOOR VROUWEN

Jiu Jitsu is al sinds 1910 betrokken bij het gevecht om rechten voor vrouwen, vanaf het moment dat de Suffragette beweging in het Verenigd Koninkrijk de technieken gebruikte om zichzelf te verweren tegen arrestatie tijdens de campagne voor hun stemrecht. De aard van Jiu Jitsu als defensieve kunst betekent dat de techniek gebruikt kan worden voor veel verschillende situaties, variërend van het irritante en dagelijkse situaties zoals een vervelende dronken vriend of collega op een feestje tot het veel ernstigere en levensbedreigende situaties.

De zelfverdediging workshop voor vrouwen is niet allen voor onze vrouwelijke leden. De mannelijke leden zijn ook welkom om hun partners, vrienden of familieleden mee te nemen, zodat ook zij kunnen leren hoe Jiu Jitsu kan worden toegepast in zelfverdedigingssituaties waar specifiek vrouwen mee te maken hebben.

Let op: De zelfverdediging voor vrouwen workshop is alleen bestemd voor leden en hun gasten.

//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2020/09/LSD-09-1-1.jpg
//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2021/06/LSD-II-5.jpg

VALE TUDO AVOND

Brazilian Jiu Jitsu heeft zijn wortels in 'Vale Tudo' competitie. Het was tijdens deze ‘no-holds-barred’ gevechten dat Braziliaans Jiu Jitsu zijn effectiviteit aan de wereld liet zien. Het old school format van geen regels en geen tijdslimiet paste perfect bij de methodische positionele strategie van het Braziliaans Jiu Jitsu. De afwezigheid van handschoenen en hand bescherming bleek een enorm nadeel voor de vechtkunsten als boksen en kickboksen, en het gebrek aan rondes en een tijdslimiet hielp de meer agressieve en explosieve stijlen ook niet. De strategie was eenvoudig, controleer je tegenstander en put hem uit terwijl je gestaag werkt naar een beëindiging van het gevecht door een submissie.

Op Vale Tudo-avond oefenen we deze originele Vale Tudo strategieën. Wat als een tegenstander je kan slaan of kopstoten? Hoe zit het met knieën, stampen en schoppen als je op de grond ligt? Op welke manier kan je vermijden dat een agressieve (kick)bokser je kan raken, en hoe krijg je deze naar de grond gewerkt? Deze strategieën zijn de grondbeginselen en hiermee ook het geheim van het succes van Braziliaans Jiu Jitsu als vechtkunst.

ZELFVERDEDIGING WEEK

Tijdens deze workshop van een week wordt onze leden getoond hoe de basisprincipes en technieken van Jiu Jitsu kunnen worden toegepast op een levensechte zelfverdedigingssituatie. Het beste argument om Jiu Jitsu te beoefenen, naast het feit dat het een effectief middel voor persoonlijke ontwikkeling is, is dat het een gevorderde beoefenaar de mogelijkheid geeft om grotere, sterkere en agressievere tegenstanders te controleren met een betere kennis van hefboomwerking en positionering. Deze kennis kan uiteindelijk worden gebruikt om een tegenstander te controleren en overmeesteren met de mate van assertiviteit die de student gepast vindt. Dit is waar Jiu Jitsu zich onderscheid van andere vechtkunsten, een belager kan worden verslagen met slechts het gepaste niveau van agressie.

LESROOSTER

TIJD LES
MAANDAG 20:00 - 21:30 BJJ Fundamentals Gi - Alle Niveaus
DINSDAG 20:00 - 21:30 BJJ Fundamentals No Gi - Alle Niveaus
WOENSDAG 18:45 - 19:30 Yoga for BJJ
20:00 - 21:30 BJJ Gi - Alle Niveaus
DONDERDAG 20:00 - 21:30 BJJ No Gi - Alle Niveaus
VRIJDAG 20:00 - 21:30 BJJ Gericht sparren - Alle Niveaus
ZONDAG 11:00 - 13:00 Zondag Sessie

Geschreven door: Russ Homer
Vertaling: Arjan Assink