BRAZILIAANS JIU JITSU LESSEN

Bij BJJ Leiden streven we ernaar om elke student een solide basis van zowel kennis als vaardigheid te beiden, opgebouwed rond beproefde fundamentele technieken en concepten. Op deze basis kan iedere student zijn eigen "game" bouwen, met de nieuwste technieken en tactieken die de kunst biedt.

Alle lessen beginnen met een korte warming-up, gevolgd door een technische training en vervolgens een reeks geisoleerde oefeningen gebaseerd op de technieken die die dag zijn geleerd. Deze oefeningen spelen een belangrijke rol in het BJJ. Het is belangrijk dat leerlingen de technieken onder druk en met weerstand kunnen toepassen. Het gevoel voor structuur, gewichtsverdeling en timing kan alleen ontwikkelt worden door oefening met een tegenwerkende partner. De les sluit af met "rollen", waarbij de nadruk op persoonlijke feedback en tips voor ontwikkeling ligt.

GI & NO GI LESSEN

De 'kimono' of 'gi' is het officiele Jiu Jitsu uniform. Het bestaat uit een jas, broek en band en is ontworpen om de zware training aan te kunnen. Het belang van training met en zonder gi (pak) is een onderwerp van veel discussie in de BJJ gemeenschap. Wij zijn van mening dat beide zijn nodig om een beoefenaar met goede vaardigheden te ontwikkelen. Het gebrek aan wrijving dat de gi veroorzaakt zorgt wel voor een hele andere ervaring bij het trainen zonder pak. Hoewel dit het ontsnappen uit posities makkelijker maakt, zijn de transities sneller en is het afmaken van submissies moeilijker wat de beoefenaar dwingt om hele andere set problemen op te lossen.

//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2017/06/BJJ-09-1.jpg
//bjjleiden.nl/wp-content/uploads/2020/10/nogi-09.jpg

GESTRUCTUREEDE LESSEN

De lessen volgen een gestructureerd plan waarbij elke week een andere positie wordt behandeld. De basis van elke positie wordt behandeld in de 'Fundamentals' les. De principes en technieken die hier worden geleerd overstijgen de verschillende toepassingen van de kunst, of het gaat om sport, zelfverdediging, grappling of vechten.

In de 'Alle Niveaus' lessen gaan we dieper in op de posities, waarbij we combinaties en strategieën voor aanval en verdediging behandelen. Leerlingen worden aangemoedigd om samen te werken om de geleerde vaardigheden verder te ontwikkelen.

VRIJDAGAVOND LES

De laatste avondsessie van de week is gereserveerd voor drillen (oefeningen) en sparren. Deze intensievere les begint met de gelegenheid om technieken van de week te oefenen met een coöperatieve partner. Dit wordt dan gevolgd door een aantal gerichte positionele sparringrondes die zijn bedoeld om de tactiek en het oplossen van problemen te verbeteren. De sessie eindigt, zoals altijd, met 30 minuten vrij sparren om het weekend te beginnen.

ZONDAG SESSIE

De belangrijkste factor in de ontwikkeling van een student, is tijd op de mat. Naast de reguliere lessen geloven wij dat het waardevol is om vrije, ongestructureerde tijd op de mat te bieden, waarin iedereen zich kan concentreren waar wat hun persoonlijk voorkeur is. Dit is een uitstekende gelegenheid om de technieken te herhalen die tijdens de lessen zijn behandeld, advies te vragen aan mensen met meer ervaring, of om simpelweg "te rollen" (sparren).

Het verzoek is of iedereen zowel een gi als een rashguard of t-shirt mee wil nemen naar de zondag sessie.
De zondag sessie is gratis voor leden en is dus niet inbegrepen in de maandelijkse contributie.

GEVORDERDE STUDIEGROEP

Deze geavanceerde les is voor leden die zich dieper willen verdiepen in Jiu Jitsu. Het doel van deze les is om gevorderde beoefenaars de vrijheid en de mogelijkheid te geven om het spel te bestuderen, ideeën uit te wisselen en kennis te delen.

LESROOSTER

TIJD LES
MAANDAG 19:00 - 20:00 BJJ Gevorderde Studiegroep
20:00 - 21:30 BJJ Gi - Alle Niveaus
DINSDAG 20:00 - 21:30 BJJ No Gi - Fundamentals
WOENSDAG 20:00 - 21:30 BJJ Gi - Fundamentals
DONDERDAG 19:00 - 20:00 BJJ Gevorderde Studiegroep
20:00 - 21:30 BJJ No Gi - Alle Niveaus
VRIJDAG 20:00 - 21:30 BJJ Gericht sparren - Alle Niveaus
ZONDAG 11:00 - 13:00 Zondag Sessie

Geschreven door: Russ Homer
Vertaling: Arjan Assink