Gracie Jiu Jitsu is geboren door decennia van Vale Tudo wedstrijden. Deze heftige 'no holds barred' gevechten hadden vaak geen regels en geen tijdslimiet, en waren immens populair in Brazilië in de 20e eeuw.

Na generaties lang vertegenwoordigers van verschillende stijlen te hebben bevochten, en de effectiviteit van de kunst te hebben bewezen, begonnen de Jiu Jitsu gemeenschap te kijken naar onderlinge wedstrijden. De creatie van het moderne wedstrijdformaat bood Jiu Jitsu beoefenaars een veilige omgeving om zich aan elkaar te kunnen meten zonder de risico's te lopen van een 'no holds barred' gevecht.
Sinds het begin van de jaren 2000 is het sport aspect van de kunst steeds belangrijker geworden binnen de gemeenschap en wordt het de belangrijkste of zelfs de enige focus van veel Jiu Jitsu scholen.
Hoewel het niet kan worden ontkent dat de moderne sport in verschillende vormen een aanjager is geweest voor de enorme en nog steeds gaande evolutie van zowel techniek als tactiek binnen Jiu Jitsu, moeten we niet vergeten dat dit een gecreëerd format is.
Wat als er geen regels zijn?
Wat als je tegenstander mag slaan of kopstoten mag geven?
Wat als er knietjes, stampen of soccer kicks mogen worden gegeven terwijl je op de grond ligt?
Hoe beheers je de afstand, clinch je en en breng je een agressieve en competente kickboxer naar de grond?

Deze technieken en tactieken zijn de fundamentele vaardigheden van Jiu Jitsu als vechtkunst, en blijven een belangrijk onderdeel van Rickson Gracie's aanpak van Jiu Jitsu.

Een onderliggend principe van Gracie Jiu Jitsu is dat alle technieken effectief moeten zijn, niet alleen voor alle beoefenaars maar ook met minimale aanpassing onder alle regels. De vereiste om in iedere context effectief te zijn stimuleert de beoefenaar om zich toe te leggen op het effectief toepassen van de basics.
Rickson Gracie heeft zijn leven gewijd aan het verbeteren van de efficiëntie van die basics. Tijdens het lesgeven demonstreert hij een breed begrip van de principes en concepten achter deze technieken, zoals base, leverage, connection en weight distribution. De exacte toepassing van deze principes is vaak zo minimaal dat ze lastig te zien zijn, en gevoeld moeten worden om ze te waarderen. Dit past perfect bij zijn holistische aanpak van de kunst. Rickson benadrukt het belang van ontspannen en kalm blijven onder druk. Op deze manier kan de beoefenaar zich bewust zijn van de bewegingen van zijn tegenstander, en hierin meebewegen in plaats van er tegenin gaan. Het doel is niet om Jiu Jitsu te doen, maar om Jiu Jitsu te voelen.

Bij BJJ Leiden richten we ons op het bouwen van een solide basis voor iedere beoefenaar, gebaseerd op deze fundamentele technieken en concepten zoals onderwezen door Rickson Gracie. De student kan op deze basis naar eigen inzicht een persoonlijke stijl bouwen die gebruik maakt van de meest moderne technieken en tactieken.