Gracie Jiu-Jitsu is ontwikkeld als zelfverdedigings systeem. De effectiviteit hiervan is bewezen door decennia van 'Vale Tudo' wedstrijden. Deze ‘alles toegestaan’ wedstrijden hadden vaak geen regels of tijdlimieten en waren ontzettend populair in Brazilië in de twintigste eeuw. Het moderne sport BJJ is oorspronkelijk in het leven geroepen om een veilige omgeving te creëren waarin BJJ beoefenaars hun krachten met elkaar kunnen meten. In de loop van de tijd is deze wedstrijd vorm steeds belangrijker geworden binnen de BJJ gemeenschap, en is deze een hoofdonderdeel of zelfs de enige focus geworden van sommige BJJ scholen.

Bij Rickson Gracie Jiu-Jitsu blijft echter de focus bestaan op het belang van de oorspronkelijke Vale Tudo strategieën. Wat als een tegenstander je een kopstoot kan geven of met zijn vingers probeert je oog uit te steken? Hoe zit het met knieën, stampen en schoppen als je op de grond ligt? Op welke manier kan je vermijden dat een agressieve (kick)bokser je kan raken, en hoe krijg je deze naar de grond gewerkt? Deze strategieën  zijn de grondbeginselen en hiermee ook het geheim van het succes van Braziliaans Jiu-Jitsu.

Rickson legt de nadruk op een diepere betekenis van de principes van het Jiu-Jitsu. Zijn inzicht in zaken zoals base, timing, connectie, gewichtsverdeling en hefboomwerkingen zijn van een zeer hoog niveau. De perfectie van deze onderdelen zijn vrijwel niet te zien en kun je enkel ervaren of voelen. Rickson staat daarom bekend om zijn ‘Invisible Jiu-Jitsu’ concepten.

De lessen bij BJJ Leiden zijn voornamelijk gericht op de perfectie van deze basis principes.